Menu

Weersverwachting NK alpineskiën – powered by Europeesche Verzekeringen

Geplaatst op 17 februari 2017

In Sankt Johann-Alpendorf, wat deel uitmaakt van het Oostenrijkse skigebied Ski amadé, wordt volgende week (van 18 tot en met 25 februari 2017) gestreden om de Nederlandse titels alpineskiën 2017. Wij kunnen niet wachten! Om alvast in de stemming te komen vroegen we onze wintersportweerman Eric Chavanu wat voor weer we kunnen verwachten gedurende de spannendste week van het jaar. 

Nk alpineskiën 2017: weersverwachting

De eerste dagen wordt het weerbeeld bepaald door een omvangrijk hogedrukgebied ten noorden van de Alpenlanden wat nog wel zorgt voor veel bewolking en perioden met sneeuwval. Maar geleidelijk aan krijgt de zon toch wel de overhand. Een bewolkings- en neerslagzone trekt in de nacht naar dinsdag vanuit het noorden dichterbij maar het hogedrukgebied blijft het weer bepalen.

Zaterdag 18 februari – Inschrijvingen

Terwijl de teamcaptains en atleten zich voorbereiden op de komende wedstrijden komt ook het weer in de stemming. Op zaterdag krijgen we namelijk zwaar tot gehele bewolking met vooral in de nacht en vroege ochtend nog perioden met sneeuw. Totale hoeveelheden kunnen oplopen naar 3-8 centimeter. In de loop van de ochtend wordt vanuit het westen de bewolking steeds minder dik en neemt de neerslagkans sterk af. De zon zal er in de middag ook welk bij gaan komen, al blijft de lokatie gevoelig voor lage bewolking. De temperatuur komen overdag uit op maximaal 1-2 graden bij een sterk veranderlijke wind. De sneeuwgrens ligt rond 800 meter.

Zondag 19 februari – Officiële opening

De nevel die in de vroege ochtend nog aanwezig is verdwijnt snel en de zon schijnt vandaag uitbundig. Wel kan er een enkele stapelwolk voorkomen, maar het blijft droog en het is wellicht de mooiste dag van de aankomende week. De temperatuur loopt opnieuw op tot net boven het vriespunt bij een zwakke van zuid naar west draaiende wind. De sneeuwgrens stijgt van 500-800 meter naar 1200 meter in de middag.

Maandag 20 februari – FIS NC slalom

Bij een nog iets verder stijgende sneeuwgrens, tussen 1200 tot 1500 meter krijgen we vandaag met een afwisseling van zon en wolkenvelden te maken waarbij het wel droog zal blijven. De nacht verloopt nog koud maar overdag loopt de tempertuur lop naar 3 tot 5 graden bij een zwakke tot matige van zuidwest naar west draaiende wind. In de avond zal de wind wat vlageriger worden.

Dinsdag 21 februari – FIS NC reuzenslalom

Door aanvoer van nog warmere lucht stijgt, in de middag, de sneeuwgrens verder naar net boven de 2000 meter. Vanuit het noorden trekt een bewolkingszone dichterbij en later in de middag kan hieruit ook wat lichte sneeuw gaan vallen. De hoeveelheden liggen tussen de 1-3 centimeter en zijn dus zeer beperkt bij temperaturen die in de middag zullen oplopen naar 5-8 graden. Er waait een zwakke tot matige zuidwestelijk en in de middag juist een noordwestelijke wind. In de avond en nacht trekt dikkere bewolking dichterbij waardoor de sneeuwkansen, boven 2000 meter, tijdelijk weer toenemen.

Woensdag 22 t/m zaterdag 25 februari

Woensdag neemt het NJK reuzenslalom plaats, op donderdag de SnowStar Race en op vrijdag de NJK slalom. Het omvangrijke hogedrukgebied trekt zich tijdens deze dagen langzaam over de Atlantische Oceaan terug waardoor we met noordwestelijk stroming te maken krijgen. Vanaf donderdag zien we dan een toename van de wind en het dichterbij trekken van frontale zones. Vooral op donderdag en vrijdag kan er dan boven de  1500 tot 2000 meter weer verse sneeuw bijvallen. In de dalen zal het als een mengeling van regen en natte sneeuw neerkomen.

Gerelateerde artikelen