Dutch Cup Slopestyle Masters-wedstrijd in SnowWorld Zoetermeer

Geplaatst op 15 mei 2017

Op zaterdag 13 mei vond de Dutch Cup Slopestyle Masters-wedstrijd plaats in SnowWorld Zoetermeer. Er stonden 45 freestyle snowboarders en skiërs bovenaan de start. Zij haalden alles uit de kast om de medailles van de dag binnen te halen en punten te verzamelen voor de overall ranking. Volgend weekend (20 en 21 mei) zijn de freestylers in SnowWorld Landgraaf aanwezig om nog één keer te laten zien wat ze in huis hebben tijdens de Dutch Cup-finales.

Slopestyle Set-up

TIPTip De volledige uitslagen vind je hier op OWR.

Freestylers van verschillende niveaus mochten zelf kiezen over welke obstakels ze heen wilden, als ze maar één keer over de schans gingen en één keer over de rails. Deelnemers konden voor hun rail runs kiezen uit twee lijnen. Bij de beginners rail-lijn (vanaf onder gezien links) stond bovenaan een flat rail en een down box en onderaan een ‘up’-ramp, een rainbow rail en een flat box. Bij de gevorderde rail-lijn (vanaf onder gezien rechts) staat bovenaan een donkey dick rail waarbij de donkey dick omhoog wees en de rail recht liep; daarnaast stond een gas tank die ook weer omhoog wees; onderaan een kinked rail en een down rail.

Slopestyle Masters Format

Dit keer werd er gekozen voor een bijzonder format waarbij deelnemers ieder twee runs (een rail run en een schans run) kregen en daarna tijdens een jamsessie van een half uur de tijd hadden om de eerste twee runs te verbeteren. Omdat het een korte sleepliftrit naar boven was, hadden de freestylers tijdens de jamsessie voldoende tijd om hun runs te verbeteren. Een nadeel was wel dat er veel mensen tegelijkertijd op de course aan het rijden waren en daardoor sommige tricks door de jury werden gemist. Bij de eerste twee runs hadden de deelnemers de garantie dat de jury hen wel zag.

Senior Men

Na een pittige wedstrijd mocht een verraste Mees Oostdijk met 87,50 punten de gouden medaille in ontvangst nemen bij de senior men snowboard: “Ik had eerlijk gezegd absoluut niet verwacht dat ik zou winnen, want iedereen deed het echt goed!” Zowel op de rails als op de schans gooide Mees hoge ogen. De backside 900 op de kicker maakte veel indruk op de jury en zij beloonden hem daarvoor met 90 punten. Op de rails landde hij een frontside lipslide, sameway 450 en een cab 270 in, 270 out die hem 85 punten opleverden. “Mijn eerste rail run had ik wel geland, maar ik was nog niet tevreden over de uitvoering. Tijdens de jamsessie heb ik daarom ook mijn best gedaan om mijn rail tricks mooier te landen.” Mees was net iets beter dan Fynn Koenen (83 punten) en Twan van Mierlo stond met 79,25 punten op de derde plaats.

Rookie Men

Stan Pauli wist met een cab 540 op de schans, cab 180 on – backside 360 off en backside boardslide over de double kinked rail maar liefst 85,75 punten bij elkaar te verzamelen. Kai Groeneveld liet onder andere een cab 540 met Indy grab zien, maar werd uiteindelijk tweede met 82,50 punten. Gianluca Rea werd derde met 63,75 punten.

Youth Men

Sam Vermaat is dit seizoen niet te stoppen! Ook bij de laatste wedstrijd voor de finale werd de jonge snowboarder eerste. Hij liet onder andere een switch backside 540; 50/50 backside 180 out en switch backside boardslide zien. Dit leverde hem 88,75 punten en een gouden medaille op. Elco van Kapel en Jesse Willemsen namen naast Sam plaats op de respectievelijke tweede en derde plaatsen.

Senior Women

Veroniqi Hanssen is alweer een tijdje terug uit Amerika is nu weer te vinden in de Nederlandse koelkasten, zo ook afgelopen zaterdag. Ze landde onder andere een frontside 180, een 50/50 en een backside tailslide over de down rail en dit leverde haar 81,25 punten en de eerste plek op. Sofie Brederveld ontving de zilveren medaille en Kennedy Asberg werd derde.

Rookie Women

Melissa Peperkamp deed enorm haar best en dat was duidelijk te zien aan de stijlvolle frontside 360 met tail grab op de schans en de backside boardslide door de double kinked rail. Romy van Vreden werd ondanks haar inzet tweede en Sam van Lieshout ontving de bronzen plak.

Freeski

Senior Men

Elia Mitalas in de Nederlandse freeski scene en in SnowWorld een bekende naam. Afgelopen zaterdag stond hij weer bovenaan de ranglijst, op de eerste plaats: “Het is altijd leuk om in SnowWorld een wedstrijd te rijden en al helemaal als je wint.” De freestyle skiër landde een 450 out op de gas tank en een switch butter 270 naar de down rail. Op de schans liet Elia een stijlvolle misty flip 540 zien, waar hij zelf erg trots op was: “Mijn misty kan ik nu ook mooi landen op kleine schansen!” Lucas Laudy werd tweede met 75 punten en Maichel van Naute Lemke pakte de derde plek met 75 punten.

Youth Men

Het was dan misschien wel weekend, maar Troy Graham heeft afgelopen zaterdag hard gewerkt. Hij had er zin in en liet onder andere een 540, blindside 270 off op de gas tank en een frontside 270 off op de double kinked rail zien. Hiervoor kreeg Troy 76,25 punten en liet hij Jamie Koster en Jelte Spuijbroek achter op de respectievelijke tweede en derde plek.

Foto’s: Kijk voor alle foto’s op Snowchamps.nl