Menu

Nederlandse titels voor Steffan Winkelhorst en Roxy van der Haas

Geplaatst op 05 november 2017

Steffan Winkelhorst heeft met succes zijn titel verdedigd op het NK alpineskiën indoor. In SnowWorld Landgraaf hield de 25-jarige Haaksberger, die zich dit seizoen hoopt te kwalificeren voor de Olympische Spelen van PyeongChang, op de slalom iedereen achter zich. Bij de vrouwen zegevierde het 18-jarige talent Roxy van der Haas.

“Ik ben blij dat het is gelukt. Ik gebruik het als voorbereiding voor de World Cup slalom aankomende zondag in Levi”, aldus Winkelhorst. In Finland hoopt hij een plek in de top 30 te bemachtigen. Voor deelname aan de Winterspelen is tweemaal een top 16 of eenmaal een top 8 in de World Cup vereist. “Het moet allemaal meezitten om dat te kunnen halen. Daarbij ligt het ook heel erg aan de omstandigheden. Ik heb een hoog startnummer, dus het is belangrijk dat de piste het goed houdt, om naar voren te kunnen skiën.”

FOTO: Podium mannen NK alpineskiën indoor 2017

De indoorpiste van Landgraaf is natuurlijk heel andere koek. “Dit is echt heel anders. Het is kunstmatige sneeuw, waar je heel veel in moeten stoppen om er iets uit te krijgen”, vervolgde de kersverse Nederlands kampioen, die in 27,87 seconde zijn trainingsgenoot Maarten Meiners (28,10) en Olaf Borsboom (29,57) van Snowsports Academy Racing (SAR) voorbleef.

“Ik ben wel tevreden dat ik zo dicht achter Steffan zat”, vertelde Meiners, die zich voornamelijk richt op de reuzenslalom. Ook hij hoopt op deelname aan PyeongChang 2018. “Het is niet onmogelijk, maar wel moeilijk.”

VROUWEN

De vrouwelijke winnares van het NK alpineskiën indoor skiet nog geen World Cups. Roxy van der Haas (Ski Racing Heemskerk) is pas achttien jaar oud en officieel nog junior. “Dit is mijn eerste officiële NK-titel”, glunderde de atlete uit Westknollendam na haar winnende tijd van 30,68. “Voorheen heb ik wel eens eerder in de finale gestaan, maar vloog ik er steeds uit.” Nu overkwam dat titelverdedigster Britt Molenaar van SAR, die daardoor als vijfde eindigde. Noa Blok (Ski Racing Discovery) greep het zilver (30,85), Kiara Derks van SAR het brons (31,89).

JEUGD 

De Nederlandse jeugdtitels werden op zaterdag al verdeeld in Landgraaf. De 14-jarige Nina Schippers uit Stompetoren veroverde daar de titel. “Het ging goed. Ik wilde hier winnen en ben blij dat het is gelukt. Dit seizoen richt ik me verder vooral op de internationale jeugdwedstrijden”, aldus de kersverse winnares van SRH. Op het NJK-podium werd zij vergezeld door Ella Dusseau van SAR (zilver) en Finn Blok van Ski Racing Discovery (brons).

De eveneens 14-jarige Thijmen de Ruiter won de Nederlandse jeugdtitel bij de mannen. “Dat had ik van tevoren niet verwacht. Het was ook zeker niet makkelijk. Het was heel spannend”, vertelde hij. De atleet van het Skiteam Wolfskamer, die in de sneeuw meetraint met de SAR, speelde tot vorig jaar ook op hoog niveau hockey. “Ik heb nu helemaal gekozen voor het skiën.” De SRD-skiërs Boris Hoogendoorn van SRD (zilver) en Christopher Dijksman (brons), eindigden ook op het podium.

UITSLAGEN: de volledige uitslagen zijn hier te vinden

FOTO’S: Ernest Selleger