Cheryl Maas zesde op World Cup big air in Milaan

Geplaatst op 11 november 2017

Cheryl Maas is het olympische seizoen begonnen met een zesde plaats op de World Cup big air in Milaan. De freestyle snowboardster is daarmee een grote stap dichterbij deelname aan de Winterspelen in PyeongChang. “Ik ben hier superblij mee. Deze zomer heb ik een blessure gehad en daardoor weinig kunnen trainen. Om dan de eerste wedstrijd meteen weer in de finale te staan is fijn”, aldus Maas. Anna Gasser uit Oostenrijk pakte het goud. De Britse Katie Ormerod (zilver) en de Zwitserse Sina Candrian (brons) eindigden ook op het podium.

Maas liep afgelopen zomer tijdens haar vakantie verschillende fracturen op in haar nekwervels. Vorige week maakte ze tijdens een trainingskamp opnieuw een harde klapper en blesseerde haar ribben. “Daar heb ik nu nog steeds een beetje last van. Daardoor heb ik het hier iets rustiger aan gedaan.”

De 33-jarige Nederlandse plaatste zich in de kwalificaties met een backside 720 tail grab als vierde voor de eindstrijd in Milaan. Op de imposante stellage op het voormalige Expo-terrein kwam ze in haar eerste finalerun ten val. In de tweede run draaide ze na de landing van haar bs 720 te ver door, waardoor haar kansen op het podium verkeken waren. In haar derde run ging het opnieuw mis. Maas: “Er kwam mist opzetten en ik kwam tekort voor mijn sprong. Dat is jammer, maar ik nam gelukkig ook niet te veel risico. Dan had ik misschien weer een zware crash gehad.”

Road to PyeongChang

Om na Turijn 2006 en Sochi 2014 voor de derde keer te mogen starten op de Olympische Winterspelen, is voor Maas een plek in de top 30 van de zogenoemde FIS olympic allocation list van 22 januari 2018 vereist. Afhankelijk van haar positie moet ze daarnaast één of twee top 12-plekken in een grote internationale wedstrijd behalen. Vorig seizoen eindigde ze op de WK big air als 7e. Met haar 6e plaats in Milaan heeft ze ook de tweede top 12-positie binnen. Maas: “Ik wil zo snel mogelijk klaar zijn met de kwalificatie voor de Spelen, daarom ben ik ook blij met dit resultaat. En een plek in de top 30 moet normaal gesproken geen probleem zijn.”

Niek van der Velden startte ook in Milaan, maar strandde in de kwalificaties. Het 17-jarige talent eindigde daardoor als 32e achter de Amerikaanse winnaar Chris Corning.

Maas en Van der Velden staan bij de volgende World Cup big air in Peking (24 en 25 november) ook aan de start. Daarna komen ze dicht bij huis in actie op de World Cup in Mönchengladbach (2 december) en reizen daarna door naar de Verenigde Staten voor de World Cup in Copper Mountain (8 t/m 10 december).

UITSLAGEN: De volledige uitslagen zijn hier te vinden

FOTO: Cheryl Maas (archiefbeeld)
FOTOCREDIT: FIS / Renaud Philippe