Skiester Adriana Jelinkova noemt top 30-klassering in World Cup ‘heerlijk toetje’

Geplaatst op 26 november 2017

Een toetje, noemt alpineskiester Adriana Jelinkova haar prestatie op de reuzenslalom van de World Cup in het Amerikaanse Killington gisteren. Een ‘heerlijk toetje’. De race zelf was voor haar het hoofdgerecht, omdat het “gewoon een heerlijke afdaling was”. Jelinkova klasseerde zich in de eerste run als 28ste en verdiende daarmee een startbewijs voor de tweede run. Daarin verbeterde de geboren Tjechische zich tot de 25ste plaats.

Mentaal

Het was voor Jelinkova de eerste keer dat ze en top 30-klassering achter haar naam zette. Ze is de derde Nederlandse vrouw die punten pakt in het wereldbekercircuit. De skiester had zich met name mentaal op deze wedstrijd voorbereid. “Skiën is het probleem niet, ik weet wel hoe ik een afdaling moet maken”, reageerde ze vanaf de andere kant van de grote plas. “Maar ik leg mezelf vaak te veel druk op en dat wilde ik nu een keer van me afzetten.”

Ze zette de knop om. “Ik wilde nu gewoon lekker skiën, genieten van de afdaling en plezier hebben in de sport”, legde ze uit. En dat lukte. Was ze in het Oostenrijkse Sölden nog voornamelijk bezig met het neerzetten van goed resultaat, in Killington had ze zich voorgenomen op een ontspannen afdaling. Het werd een mentale overwinning, die leidde tot het voor haar mooie resultaat.

Winstpunt

Ook coach Rene Rijsdijk noemde haar mentale kracht deze wedstrijd haar grootste winstpunt. “Ze stond echt ontspannen aan de start. Was totaal niet nerveus en focuste zich op de juiste zaken. Natuurlijk is ze in haar achterhoofd met de prestatie beziggeweest, maar tijdens de wedstrijd heeft ze dat opzij kunnen zetten.”

“Zoals ik al zei, ben ik hier zonder verwachtingen naartoe gekomen. Ik weet waartoe ik in staat ben, weet wat er mogelijk is. Het is geweldig om te zien dat het resultaat er dan ook komt”, zei Jelinkova, die werd overspoeld door felicitaties van familie, vrienden en bekenden. “Het was een prima loop, waar ik gewoon lekker in zat. Het verschil tussen de tweede en de eerste? Hoe het komt dat die nog beter ging? Tja, dat hangt natuurlijk ook van je tegenstanders af. Ik was niet nerveus. Het liep gewoon. Ja, een heerlijke wedstrijd met het resultaat als toetje… dit smaakt naar meer.”

Kijk hier voor de resultaten van de World Cup in Killington.