Jeroen Kampschreur tweede bij wereldbeker slalom op ijzige piste

Geplaatst op 23 december 2017

Een piste, die de vergelijking met de ijsspiegel in Thialf met gemak kon doorstaan.  Dat was het podium waarop de internationale paraskiërs zich moesten bewijzen. En waarop TeamNL-skiër Jeroen Kampschreur met slalom op de laatste dag van het vierdaagse evenement nog een tweede plaats veroverde. “Lekker voor het zelfvertrouwen”, klinkt het overtuigend.

Niet dat het slecht ging deze week. “Het was gewoon een zware piste, waarop elk schoonheidsfoutje, elke misstapje direct werd afgestraft”, verklaarde Kampschreur.  Het resultaat noemt de skiër verre van teleurstellend, zelfs beter dan vorig jaar. “Destijds was het ook niets op de reuzenslalom en een derde plek op slalom.”Hij is dolblij met zijn tweede plaats op de slalom deze week. “De trainingen gingen goed en ik voelde me ook lekker. En dan dit resultaat, hoopvol voor de toekomst.”  De drievoudig wereldkampioen is al zeker van de Paralympische Spelen.

Sneeuwstormen

Coach Falco Teitsma had wel een verklaring voor de ijzige pistes. “Tja, toen werd het echt winter”, zei hij gekscherend. “Zware sneeuwval  en sneeuwstormen. De piste werd echt overdekt met een enorme lading sneeuw. Het was of de wedstrijd aflasten of iets aan de piste doen. Na overleg hebben we besloten de piste op te spuiten met water, om het gangbaar te maken. Ja, als het dan ingereden wordt en opvriest… dan ligt de piste erbij als een soort Thialf inderdaad. Een piste waar valide skiërs van dromen.”

FOTO: Falco Teitsma.

De paraskiërs zijn meer gewend aan zachtere pistes, waarop ze doorgaans meer grip hebben. De ‘gepolijste pistes’ die ze nu onder hun ski’s kregen, maakte de wedstrijden extra zwaar. “Maar dat gold voor iedereen”, stelde Teitsma, die het ook in geen enkel opzicht een verloren week wilde noemen. “zeker niet, het is een goed leermoment geweest. Leren omschakelen en leren presteren onder andere omstandigheden.

Resultaten

Dat de resultaten niet aan de verwachtingen voldeden, daar waar de Oranje-equipe vaak op het podium stond, deed daar voor Teitsma niets aan af. “En de laatste dag hebben we goed ingehaald met een tweede plek voor Jeroen Kampschreur en een vijfde plaats voor Anna Jochemsen op de laatste dag.” Ook de achtste plek van Floris Meijer zorgde voor wat paralympische glans. “Daarmee haalde hij, zoals we dat vroeger noemden, een halve nominatie binnen. Maar dat mogen we geloof ik niet meer zeggen.” En natuurlijk “ga je altijd naar een wedstrijd om te winnen”, vulde Kampschreur aan. “Maar dat lukt niet altijd.”

FOTO: Floris Meijer in actie.

Komende week staat er ene korte kerstvakantie op het programma voor de Nederlandse paralympiërs, met wat trainingssessies op nationaal trainingscentrum Papendal . De eerstvolgende wedstrijd waar de Oranjeselectie zich meldt is 11 en 12 januari in het Sloveense Kransjka Gora.

Kijk hier voor de uitslagen van de World Cup in Kühtai.

FOTO BOVEN: Archieffoto Jeroen Kampschreur bij het WK 2017.