Cheryl Maas klaar voor derde olympische optreden

Geplaatst op 10 februari 2018

De vlam is ontstoken en de eed is afgelegd: let the Games begin. Na de dramatische start van Niek van der Velden, zijn alle ogen nu gericht op Cheryl Maas. Voor de snowboardster beginnen de Spelen komende nacht, zondagmorgen vroeg om 5:30 uur Nederlandse tijd. Dan namelijk staan de kwalificaties voor het onderdeel slopestyle op het programma in PyeongChang. De eerste van twee onderdelen – de andere is big air – waarop Cheryl Maas start.

En ze is er klaar voor, in alle opzichten. Lag ze iets meer dan een half jaar geleden nog met een gebroken nek in bed, gisteren liep ze als lid van TeamNL vrolijk zwaaiend achter vlaggendrager Jan Smeekens het olympisch stadion binnen. Dus met het gevoel zit het wel goed, want eerder deze week gaf ze nog aan alleen deel te nemen aan de openingsceremonie als ze zich goed genoeg voelde. “Het is verder uitstekend hier”, zei ze desgevraagd. “Alles ziet er prachtig uit. De omstandigheden zijn prima. Sommigen vinden het wel erg koud hier, maar wij (snowboarders) zijn niet anders gewend en er goed op gekleed. En ja, het zijn natuurlijk wel de Winterspelen.”

FOTO: Cheryl Maas volledig in stijl op weg naar PyeongChang
FOTOCREDIT: Twitter Cheryl Maas

Superchill

Ze verwacht niet al te veel problemen meer te ondervinden van haar hielblessure die ze in december opliep en waarmee ze al eerder te maken heeft gehad. “Het gaat steeds beter”, reageerde Maas.”Het voelt in ieder geval goed aan.” Ook over de slopestylecourse was Maas na een aantal dagen trainen op de olympische piste goed te spreken. “Het ziet er erg mooi uit. De rails zijn misschien wat lang, maar het is goed te vergelijken met andere wedstrijden”, oordeelde ze. “Drie rails, een kleine drop en nog drie schansen. En die schansen zijn superchill. Dus ja, ik zie het wel zitten om hierop te starten.”

Een start die er bijna niet was geweest. Vorig jaar zomer brak ze haar nek bij een duik in het zwembad. Een ernstige blessure, maar de beschermengel op haar schouder bleek een topper. De snowboardster kwam er, relatief gezien, nog begenadigd af. Ze hoefde het snowboarden niet op te geven en hoewel met een fikse achterstand kon ze in augustus weer de sneeuw in om vervolgens met twee keer een top 6-positie op big air (Milaan en Peking) deelname aan de Olympische Spelen in PyeongChang af te dwingen.

CREDIT: NOC*NSF/TeamNL

Gemotiveerd

Twee keer eerder stond ze op een olympische piste; in 2006 inTurijn (halfpipe) en in 2014 in Sotsji ( slopestyle). Een derde keer leek vorig jaar zomer even ver weg, maar Cheryl Maas knokte zich tot het uiterste gemotiveerd terug in het wedstrijdveld dat zich nu heeft verplaatst naar PyeongChang. En daar geldt nu voor Cheryl Maas, zoals gezegd: Let the Games begin!

Vroeg op

Als je de kwalificaties van Cheryl Maas op slopestyle wilt zien, moet je vroeg de wekker zetten. Het eerste startsein wordt om 5:30 uur gegeven (tweede run begint om 6;30 uur). De kwalificaties worden rchstreeks via de Eurosport Player uitgezonden (tegen betaling).

Kijk hier voor de startlijst van de kwalificaties slopestyle.
Kijk hier voor het volledige programma van de Olympische Spelen

FOTO BOVEN: Cheryl Maas, klaar voor PyeongChang
FOTOCREDIT: NOC*NSF/TeamNL/Getty

Op weg naar de Olympische Spelen in PyeongChang was Cheryl Maas regelmatig in beeld, zoals de documentaire Cheryl Maas On Air van Sven Driessen