Anna Jochemsen toont paralympische vorm bij WB

Geplaatst op 12 februari 2018

Zes keer een podiumplaats, waaronder een gouden en twee zilveren medailles – zowel op de afdaling als de super-G – en de eindzege in het wereldbekerklassement op de afdaling. Dat is de oogst van paraskiester Anna Jochemsen bij de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen afgelopen weekeinde. “Nu dit gevoel vasthouden tot de Paralympische Spelen”, reageerde Jochemsen in het Canadese ski-oord Kimberley.

Na haar eerste en tweede positie op het onderdeel afdaling, wist de skiester het wereldbekerweekeinde op de super-G af te sluiten met achtereenvolgens een derde en tweede positie. “De eerste race maakte ik een aantal foutjes, waardoor ik onnodig wat tijd verspeelde, maar ik kon me in de tweede race goed herstellen”, analyseerde Jochemsen. “Gaaf is dat deze meiden op de speedonderdelen doorgaans sneller naar beneden gaan dan ik, maar ik heb laten zien dat ik de rollen kan omdraaien. Ik heb even een waarschuwing uitgedeeld, haha.”

Vorm

Het is de vorm die ze nodig heeft om op de Paralympische Spelen te kunnen knallen, zegt ze. Ze denkt niet dat ze met haar prestaties in Kimberley een krappe maand voor de Spelen te vroeg heeft gepiekt. “Nee, dit past prima in de opbouw op weg naar Zuid-Korea. Er zijn misschien nog wat details die moeten worden verbeterd en daar kunnen we nu nog aan werken. Ik had bij mijn tweede plaats drie seconden voorsprong op de nummer drie. Dat is op dit onderdeel een aardig gat hoor.”

FOTO: Anna Jochemsen tweede op de SuperG.

Ook volgens Teitsma staat Jochemsen al volledig in paralympische modus. “Ze heeft op deze onderdelen dit seizoen flinke stappen voorwaarts gemaakt.” De coach van de nationale selectie gaat vol vertrouwen met zijn paralympische alpineskiselectie de laatste fase in richting de Spelen. “Het is jammer dat Barbara van Bergen – die ongelukkig twee keer uitviel op de super-G – Thomas Mulder en Floris Meijer de kwalificatie voor PyeongChang net niet hebben gehaald, maar de rest heeft aardig wat progressie geboekt. Ze hebben hier laten zien, wat ze hadden moeten laten zien.”

Aansluiting

Jeroen Kampschreur belandde in Kimberey op de super-G net naast het podium. Maar, zegt Teitsma, hij en Niels de Langen hebben de aansluiting met de top wel gevonden. De onderlinge verschillen met de concurrentie zijn minimaal. Kampschreur en De Langen staan volgens de coach daar waar ze op dit moment moeten staan, en zijn klaar voor Korea. “Jeffrey Stuut moet nog wel wat stapjes maken. Die is er nog niet helemaal klaar voor, maar daar kunnen we nog aan werken.”

FOTO (vlnr): Jeroen Kampschreur, Niels de Langen, Jeffrey Stuut.

Teitsma en zijn selectie blijven nog een weekje in Canada om te trainen en de laatste oneffenheidjes weg te schaven. 18 februari keert de ploeg terug in Nederland voor een korte rustperiode om vervolgens op 1 maart af te reizen naar PyeongChang in Zuid-Korea waar van 8 tot en met 18 maart de Paralympische Spelen worden gehouden.

Kijk hier voor de uitslagen van de wedstrijden in Kimberley
Kijk hier oor meer informatie en het laatste nieuws over de Paralympisch Spelen