Ittmann en Chernilovskaya knokken tegen rivalen én elementen

Geplaatst op 12 februari 2018

Het was een zwaar gevecht gisteren bij het Nederlands kampioenschap langlauf marathon. Bar en boos waren de omstandigheden in het Duitse Oberhof. Machiel Ittmann en Anna Chernilovskaya bleken het best bestand tegen de elementen en het best in staat de concurrentie het hoofd te bieden. Zij eisten na 30 kilometer knokken de nationale titels op.

Harde wind en zware sneeuwval maakten de 30 kilometer voor de deelnemers een ware helletocht. Het stuk door de bossen was nog redelijk te overzien, vertelde wedstrijdleider Peter de Wit. ,,Maar wie de situatie rond het biatlonstadion in Oberhof kent, weet hoe verschrikkelijk het daar kan spoken. Het was erbarmelijk. Mensen kwamen met verijsde baarden en wenkbrauwen over de finish. Bij sommigen hingen de ijspegels aan de neus.”

FOTO: Machiel Ittmann (achter) op weg naar de zege in Oberhof

Vanouds

Wel zat het evenement als vanouds weer op-en-top in elkaar, meldde De Wit vervolgens. “De organisatie doet er alles aan om het evenement vlekkeloos te laten verlopen en dat gebeurt ook. Het NK is gast in dit evenement, maar we worden er echt volledig in opgenomen. Echt grandioos.” Uitgerekend de omstandigheden waar de organisatie geen vat op heeft, het weer, maakten het tijdens de wedstrijd extra zwaar voor de deelnemers. Een snijdende wind, bijgestaan door extreme sneeuwval, maakten het voor de deelnemers extra lastig.

Traditioneel verloopt het bij de start in Oberhof, waar relatief snel het parcours versmalt en de deelnemers een lange afdaling ingaan, bijna altijd al chaotisch. Veel duw- en trekwerk in de pogingen om uit het gedrang te komen en in de kopgroep aan de afdaling te beginnen. Daarbij kwam medaillekandidate Nicole de Wit ten val, waardoor ze al direct bij het begin van de wedstrijd de aansluiting verloor en daardoor geen zicht meer had op prolongatie van haar titel.

FOTO: De start in Oberhof verloopt bijna altijd ietwat chaotisch.

Achterstand

“Door een dergelijke val loop je een achterstand op, die tijdens de wedstrijd niet meer is goed te maken”, reageerde haar zus Tosca de Wit, die tweede werd, achteraf. Tosca lag lange tijd in eerste positie, tot ze na zo’n drie kilometer racen werd ingehaald door Anna Chernilovskaya.  De van geboorte Russische, die sinds een jaar in het bezit is van een Nederlands paspoort, ging er vervolgens als een speer vandoor. “Ik kon nog wel meekomen bij een groepje mannen, maar kon niet meer aanhaken bij Anna. Ik heb haar de rest van de wedstrijd niet meer gezien.’’

Tempo

Ook Machiel Ittman, die vorig jaar vanwege ziekte verstek moest laten gaan, forceerde al in het begin van de wedstrijd de beslissing. “Door de weersomstandigheden was de sneeuw zwaar, stroef en traag maar ik kon vrij goed wegkomen met de start. Ik kon in de eerste afdaling mijn grootste concurrenten inhalen en mee met een kopgroep van zes à zeven man. Een dergelijke kopgroep heeft altijd een hoger tempo dan de rest daarachter, dus als je daarin kunt meekomen, zit je goed.”

Het lukte Ittmann om bij te blijven, waardoor hij al in de eerste ronde een gat met zijn Nederlandse rivalen kon slaan en dat konden zij niet meer dichten. Daarmee onttroonde Ittmann regerend Nederlands kampioen Herman Hofs. “En negende in het totaalklassement”, mijmerde Ittmann tenslotte. “Nee, geen slecht resultaat dacht ik zo.”

FOTO: De prijswinnaars bij de mannen.

Uitslagen NK langlauf lange afstand (30 km. klassiek):
mannen
1. Machiel Ittmann
2. Herman Hofs
3. Michel Kropman

Vrouwen
1. Anna Chernilovskaya (FOTO BOVEN)
2. Tosca de Wit
3. Nicole de Wit