Wind blaast olympische kansen Cheryl Maas weg

Geplaatst op 12 februari 2018

“Het is vervelend en frustrerend. Door de wind waren de omstandigheden gevaarlijk en het was onverantwoord om de wedstrijd door te laten gaan.” Cheryl Maas wond er geen doekjes om na haar optreden tijdens de olympische slopestyle finale. Ze kwam twee keer ten val. Maar kon zichzelf naar eigen zeggen niks aanrekenen.

De kwalificaties in het Phoenix Snow Park werden zondag door de wind al letterlijk afgeblazen. Alle vrouwen startten daardoor vandaag in de finale. Ook daar leek de wind spelbreker te worden, maar na een uur uitstel werd er toch gestart. Maas: “Ik begrijp niet dat ze die keuze gemaakt hebben. In de training kon je niet inschatten hoeveel vaart je nodig had. De wind ging daarna even liggen, maar niemand zat mentaal goed in de wedstrijd.”

“Ik ging toch met een goed gevoel van start”, vervolgde de Nederlandse vedette in PyeongChang. “De rails gingen goed, maar op de eerste schans kwam ik tekort. De tweede run nam ik daardoor meer vaart, maar kwam ik te ver uit en viel ik. De wind stond toen denk ik net weer anders.”

Valpartijen

Ze was niet de enige. Terwijl de windvanen strak wapperden boven de schansen, ging de een na de andere vrouw onderuit. Een handvol wist zich wel staande te houden en de Amerikaanse Jamie Anderson deed dat als allerbeste. Zij prolongeerde haar olympische titel. Laurie Blouin (Can) veroverde zilver en Enni Rukajarvi (Fin) greep brons. Al was het niveau van hun sprongen een stuk lager dan in andere wedstrijden.

Ook voor haar concurrentes vond Maas het zonde. “Het niveau bij de dames is de afgelopen twee jaar enorm omhoog gegaan. Het is heel jammer dat we dat niet hebben kunnen laten zien. Het is nu net of we zes jaar terug in de tijd waren. Iedereen baalt, behalve de drie die op het podium staan.”

Op de big air starten maandag 19 februari alle vrouwen die ook aan de slopestyle meededen. Op die disciplines boekte Maas de afgelopen jaren de beste resultaten: ze won X Games-goud in 2016 en stond vrijwel steevast in de World Cup-finales. Maas: “Maar ik vind de slopestyle net zo leuk. Helaas kunnen we de tijd niet terugdraaien. De wedstrijd is verreden en de focus gaat nu op big air.”

Gezien haar leeftijd (33) zit een nieuwe olympische kans op slopestyle er misschien niet in. Of denkt ze nog aan een vierde olympische deelname? Maas: “Oh jawel, over vier jaar ga ik er gewoon weer voor. Ik ben nog steeds hungry om nieuwe tricks te leren.”

PYEONGCHANG 2018: Alles over de Winterspelen en de Nederlandse snowboarders vind je hier.

FOTO: Cheryl Maas baalt na haar valpartij in de slopestyle finale.
FOTOCREDIT: Soenar Chamid