Menu

Bibian Mentel prolongeert paralympische titel

Geplaatst op 12 maart 2018

Bibian Mentel heeft op de Winterspelen in PyeongChang haar paralympische titel geprolongeerd. Op de snowboardcross veroverde ze het felbegeerde goud. “Het is heel speciaal dat dit gelukt is”, straalde ze na de finish. Lisa Bunschoten veroverde achter haar het zilver. Chris Vos zorgde met eveneens zilver voor de derde medaille van TeamNL.

In de timetrials zette de 45-jarige Mentel ’s ochtends al de snelste tijd neer. Bunschoten leek lang op weg om daarbij in de buurt te komen of zelfs onder haar tijd te duiken. Maar op het laatste moment ging de 22-jarige atlete onderuit. Pas in de finale kwamen de twee favoriete vrouwen elkaar weer tegen. Mentel was bij de start als beste weg, maar werd al snel ingehaald door Bunschoten. Kort daarop kwamen ze met elkaar in botsing. Beiden vielen en Mentel kon als eerste opstaan en doorrijden naar de finish.

Opstaan en doorgaan

Mentel: “Mijn eerste reactie was: ik wil haar helpen. Maar toen ik haar zag, leek ze wel ok. Dus ik dacht ‘opstaan en doorgaan’. Want dit zijn wel de Paralympische Spelen.” Eenmaal over de finishlijn duurde het echter lang voordat Bunschoten – die een snee in haar wang bleek te hebben – naar beneden kwam. “Dat geeft dit goud een zwart randje”, vond Mentel. “Al ben ik er natuurlijk wel superblij mee.”

Na de enorme strijd tegen de steeds terugkerende kanker en een zware operatie aan haar nek, was het goud zelfs meer dan ze had durven dromen. Vorig jaar werd haar nog verteld dat de artsen niets meer voor haar konden doen. Om hier vandaag überhaupt te starten, was dus al heel bijzonder. Ook omdat ze maar een paar weken kon trainen. Mentel: “Vanochtend kwamen de tranen al een paar keer bijna. Ik was me heel erg bewust van deze dag en hoe speciaal die is.” Toch hield ze het droog, zelfs na de finish. Mentel: “Maar toen ik mijn zoontje en mijn moeder net in mijn armen had, besefte ik wel hoe enorm bijzonder dit is.”

Zilver Chris Vos

Van Bunschoten kreeg ze ook een dikke knuffel. De zilveren medaillewinnares moest gelijk daarna worden behandeld aan haar wang. Haar vriend, de Nederlander Chris Vos, stond op dat moment in de startgate voor zijn finale. Daarin nam de Amerikaan Mike Schultz direct de leiding. Vos zette de achtervolging in, maar ging onderuit. “Ik verloor mijn balans op de eerste schans. Heel jammer, want ik had graag tot de finish met hem gestreden”, reageerde de 20-jarige Noord-Hollander. “Maar ik ben sowieso heel blij dat ik zilver heb. Helemaal na zo’n moeilijk seizoen.”

“Vorig jaar was een superseizoen en won ik heel veel”, vervolgde Vos in het Jeongseon Alpine Center. “Dit jaar werd ik op de World Cups in het begin een keer negende, toen een keer derde, en daarna heb ik mezelf een beetje gek gemaakt. Ik heb best veel moeite gehad om me weer goed te focussen.” Een familievakantie rond de jaarwisseling en gesprekken met een mental coach hielpen hem naar eigen zeggen om zijn focus weer terug te vinden. “Daarom voelt deze medaille ook als een overwinning.”

Het feit dat zijn vriendin even daarvoor het goud misliep, speelde volgens Vos overigens geen rol in zijn eigen race. Al had hij haar natuurlijk het goud gegund. “Maar ik ben sowieso heel trots op haar en dat ze hier een medaille heeft gewonnen.”

Medaille-uitreiking

Bunschoten kon zelf niet reageren en moest de flower ceremony overslaan, omdat ze voor controle naar het ziekenhuis moest. De medaille-uitreiking op medal plaza zou vandaag ook plaatsvinden, maar is daarom uitgesteld voor de Nederlandse vrouwen. Het had niet veel gescheeld of ook de bronzen medaille was daarbij naar Nederland gegaan. Renske van Beek kwam in de strijd om plek 3 en 4 echter tekort om de Spaanse Astrid Fina Paredes te verslaan.

Vrijdag komen de snowboarders weer in actie. Dan staat hun andere discipline, de banked slalom, op het programma in Zuid-Korea. Bij het alpineskiën worden morgen de medailles op de supercombinatie verdeeld. Alle wedstrijden met Nederlandse deelnemers zijn live te volgen op nos.nl.

PYEONGCHANG 2018: Alles over de Paralympische Spelen lees je hier.

FOTO: Bibian Mentel wint goud op de snowboardcross in PyeongChang
FOTOCREDIT: Mathilde Dusol

Gerelateerde artikelen