Menu

Vooruitblik dag 4: alpineskiërs gaan strijd aan op supercombinatie

Geplaatst op 12 maart 2018

Na het snowboardspektakel van vandaag, zijn morgen de alpineskiërs weer aan de beurt in PyeongChang. Op de supercombinatie gaan zij op jacht naar de prijzen. Vooral Jeroen Kampschreur, Niels de Langen en Anna Jochemsen zijn daarbij kanshebbers op eremetaal.

Kampschreur is de regerend wereldkampioen op de supercombinatie. Op dit onderdeel werken de skiërs eerst een super-G af, ofwel een snelheidsdiscipline. Daarna komen ze in actie op de slalom, een technische discipline. “De technische skiërs zijn over het algemeen iets in het voordeel”, legt coach Nick Elsewaerd uit. “Voor hen is het zaak om de schade op de super-G beperkt te houden en dan te knallen op de slalom.

Wendbaarder

Tussen de disciplines wisselen de atleten van ski’s, want voor de slalom moeten die uiteraard veel wendbaarder – en dus korter – zijn. Waar de mannen en vrouwen op de super-G op latten van 2.08 meter naar beneden razen, zijn dat op de slalom exemplaren van 1.65 meter (mannen) en 1.55 meter (vrouwen). De wax op de ski’s is ook van groot belang. Onder andere de sneeuwtemperatuur speelt daarbij een grote rol.

“De verwachting is dat de slalom laat in de middag is. Dan is het warm”, blikt Elsewaerd vooruit. Om die reden hebben we vandaag ook relatief laat op de slalom getraind. De sneeuw is dan zacht en zwaar. Maar voor onze skiërs is dat geen probleem. Ze zijn er klaar voor.

Verandering

Behalve Jochemsen, De Langen en Kampschreur staan ook Jeffrey Stuut en Linda van Impelen aan de start van de supercombi. Bij de eerdere paralympische races in PyeongChang (afdaling en super-G) wisten de Nederlanders nog geen medailles te bemachtigen. Maar als het aan hen ligt, komt daar morgen natuurlijk verandering in.

De super-G start vannacht om 01.30 uur Nederlandse tijd (09.30 uur lokale tijd) en is live te volgen via nos.nl.

PYEONGCHANG 2018 – Alles over de Paralympische Spelen vind je hier.

FOTOCREDIT: Mathilde Dusol

Gerelateerde artikelen