Menu

Freestyle skiër Mees van Lierop wint NK slopestyle

Geplaatst op 10 april 2018

Mees van Lierop heeft in Les Deux Alpes het NK slopestyle op zijn naam geschreven. De 22-jarige freestyle skiër was de absolute topfavoriet en maakte die rol in Frankrijk meer dan waar. Lucas Laudy en Tim Kastelijns pakte zilver en brons.

Gisteren werkten de skiërs de kwalificaties af op de rails en schansen in Les Deux Alpes. De finales werden wegens de weersomstandigheden uitgesteld naar vandaag. Door de harde wind en sneeuw konden die echter opnieuw niet doorgaan. De uitslag van de kwalificaties werd daardoor de einduitslag. “Het is heel erg jammer, maar begrijpelijk”, vertelde Van Lierop nadat hij zijn gouden medaille had opgehaald.

FOTO: Podium NK slopestyle senioren ski.

In zijn beste run noteerde de jonge Brabander een indrukwekkende reeks tricks (schansen: cork 720, cork 900 tailgrab, switch cork 540 safety; backslide to switch op de rainbowrail en switch 270 on to switch op rail). Dat hij daarmee zijn Nederlandse titel prolongeerde, was geen verrassing. Hij is vooralsnog de enige Nederlander die op dit onderdeel in de World Cups uitkomt en aasde dit seizoen op een startbewijs voor de Olympische Spelen.

Van Lierop: “De Spelen halen is me helaas niet gelukt, maar ik kan wel terugkijken op een goed seizoen. Ik heb niet de resultaten gehaald die ik wilde, maar ik weet wat ik kan verbeteren. In de World Cup in Mammoth heb ik wel de finale gehaald (15e plaats in januari 2018, red.). Dat was nadat ik niet aan de olympische eisen had voldaan. Daar ging het veel beter dan de wedstrijden ervoor. Kennelijk heeft de druk om de Spelen te halen me meer beïnvloed dan dat ik zelf doorhad.”

Op de Nederlandse kampioenschappen speelt die druk geen rol. Van Lierop geniet duidelijk van de voorbeeldfunctie die hij heeft voor de jonge skitalenten. De pas 10-jarige Troy Graham uit Amsterdam is daar een van. Hij won de youth categorie.

FOTO: Troy Graham

Youth

Met een keurige tweede run waarin Troy achtereenvolgens een 360, 360 en straight air (schansen) en twee railslides liet zien, pakte hij het goud. Troy: “De omstandigheden waren redelijk mistig, daar had ik wel een beetje last van. Gelukkig ging alles goed!” De Amsterdamse skifanaat traint in SnowWorld Zoetermeer en staat al vanaf zijn tweede op de latten. Achter hem eindigden Quin Lutters (zilver) en Nolan Biewenga (brons) ook op het podium.

Als het weer het toelaat komen de freestyle skiërs op de gezamenlijke Nederlandse en Belgische kampioenschappen nog in actie op de big air (donderdag) en halfpipe (vrijdag). Dat geldt ook voor de snowboarders. Voor hen staat morgen de uitgestelde slopestyle op het programma. De vrouwen werkten deze discipline maandag al af.

FOTO: Podium youth men NK slopestyle ski

De volledige uitslagen vind je hier.
Meer over de NK/BK freestyle.

FOTOCREDITS: Rudgr.com & Snowchamps.nl

 

Gerelateerde artikelen