Classificatie aangepast wintersport

Wat is classificatie?
Sporters met een beperking kunnen een competitief nadeel ondervinden tijdens de sportbeoefening. Daarom is een systeem bedacht om ervoor te zorgen dat een sportprestatie enkel afhankelijk is van talent, fitheid, kracht, uithoudingsvermogen, tactisch inzicht en mentale focus en dat winst of verlies van een sportwedstrijd niet wordt bepaald door de aard of mate van de handicap. Dit systeem heet classificatie.

Voor alle sporters met een handicap geldt dat wanneer je wilt deelnemen aan (inter)nationale wedstrijden, je in het bezit moet zijn van een classificatie. Deze classificatie geeft aan welke handicap je hebt en in welke klasse je geplaatst wordt tijdens wedstrijden.

Klassen:
Aangepaste sporters komen uit in verschillende klassen. Bij het aangepast alpine skiën heb je de staande, zittende en visuele klasse. Bij het parasnowboarden heb je drie klassen, namelijk de upper limb, lower limb 1 en lower limb 2.

Deze klassen zijn er zodat er een eerlijke competitie onder de sporters kan plaatsvinden. Binnen de classificatie wordt beoordeeld in welke klasse de sporters moeten uitkomen. Om de classificatie te bepalen wordt gebruik gemaakt van medische gegevens, biomechanica, functionele anatomie en tevens de analyse van de specifieke sporttechnische uitvoering van bewegingen in die tak van sport. Pas nadat een sporter is geclassificeerd kan hij/zij deelnemen aan de wedstrijden.

Indien de sporter geclassificeerd is behoeft hij/zij niet jaarlijks terug te komen om zich opnieuw te classificeren. Binnen bepaalde klassen/beperkingen kan het zijn dat de mate van beperking verandert. Deze sporters moeten om de twee jaar een review ondergaan om te kijken of de klasse waarin zij actief zijn nog steeds voldoet.

Ook is er veel informatie over classificatie is te vinden op de website van NOC*NSF: http://www.paralympisch.nl/classificatie. Het aanvragen van een (wintersport) classificatie gaat echter via de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV).

Jezelf laten classificeren:
Wanneer je aan wedstrijden wilt deelnemen dien je geclassificeerd te worden om te bepalen in welke klasse je mag deelnemen. De classificatie kan op nationaal niveau voor nationale wedstrijden en op internationaal niveau voor internationale wedstrijden. De NSkiV kiest ervoor om atleten alleen internationaal te classificeren omdat het geen nationaal wedstrijdcircuit kent.

Internationale classificatie
De internationale classificatie wordt verzorgd vanuit het International Paralympic Comité (IPC). Jaarlijks zijn er wereldwijd maar twee classificatie momenten. In Europa is dat moment in SnowWorld Landgraaf tijdens de AIR-races. Een internationale classificatie kost € 50,00. Om je aan te melden voor een classificatie dien je het volgende te doen:

1. Je moet in het bezit zijn van een internationale licentie. Hier vind je de informatie over het aanvragen van deze licentie.
  2. Zorg voor een medisch dossier in het Engels waarin jouw beperking wordt uitgelegd. Daarvoor dient gebruik gemaakt te worden van dit formulier van de IPC.
  3. Aangeven dat je geclassificeerd wilt worden. Aanmelden kan middels een email sturen naar het sportsecretariaat met daarin vermeld je naam, NSkiV lidnummer en verzoek tot classificatie. Ook kan je bij het aanvragen van een IPC licentie aangeven dat je geclassificeerd wilt worden. Je kunt deze aanmelding en het medisch dossier opsturen naar het sportsecretariaat: sportsecretariaat@wintersport.nl. Na aanmelding ontvang je persoonlijk meer informatie over het vervolgtraject.

Let op! Je bent zelf verantwoordelijk om te bewaken op welke dag en tijdstip je bent ingedeeld voor de classificatie. Het schema is in de periode voorafgaand aan de classificatie hier te vinden.