freestyle-snowboarden
Freestyle is de overkoepelende term voor drie disciplines: big air (BA), slopestyle (SBS) en halfpipe (HP). De twee laatstgenoemde onderdelen staan op het programma van de Olymische Spelen.

Halfpipe: Deze tak van het snowboarden wordt beoefend in de halfpipe, een baan in de vorm van een U die tegen een helling aanligt. Door snelheid te maken en tegen de kant van de halfpipe op te boarden, worden in de lucht allerlei spectaculaire sprongen, salto’s en andere rotaties uitgevoerd. Deze worden beoordeeld door een jury op zaken als moeilijkheidgraad, uitvoering, hoogte en landing.

Slopestyle: In deze discipline worden wedstrijden verreden op een parcours met verschillende rails en schansen. De snowboarders vertonen hierop verschillende tricks en kunnen meestal kiezen welke obstakels ze wel of niet nemen tijdens hun run. Hierbij worden ze net als bij de halfpipe beoordeeld door een jury.

Big air: Bij big air-wedstrijden wordt gesprongen over een grote schans, waarbij de atleten net als bij de andere freestyle-onderdelen worden beoordeeld door een jury. Big air staat tijdens PyeongChang 2018 voor het eerst op het programma van de Olympische Winterspelen.
Nationale selectie snowboard
  • Cheryl Maas