Menu
snowboard-alpine
Alpine is samen met halfpipe een van de oudste snowboard-disciplines. Je herkent de alpineboarders aan snowboards met een rechte achterkant en harde boots. Tijdens de wedstrijden – parallelslalom (PS) en parallelreuzenslalom (PGS) – gaat het om snelheid.

Parallelreuzenslalom: In deze discipline strijden snowboarders naast elkaar op identieke parcoursen. De paaltjes staan tussen de 20 en 27 meter uit elkaar. Hierbij worden de kwalificaties veelal op tijd afgewerkt (de snelste atleten over twee runs gaan verder). Het hoofdtoernooi is meestal een knock-out systeem. De atleten strijden dan tegen een tegenstander, waarvan steeds de snelste doorgaat naar de volgende ronde. Nicolien Sauerbreij won tijdens Vancouver 2010 olympisch goud op de parallelreuzenslalom.

Parallelslalom: Deze discipline lijkt op het eerste oog veel op de parallelreuzenslalom, de paaltjes staan in dit geval echter veel dichter bij elkaar (tussen de 8 en 15 meter) en het parcours is korter. Hiervoor worden door de atleten ook kortere boards gebruikt. De wedstrijdopzet is hetzelfde als de parallelreuzenslalom. Sinds Sochi 2014 staat de parallelslalom ook op het olympische programma.
Nationale selectie snowboard alpine
  • Michelle Dekker
    Alpine Snowboarden
Sponsoren