Studenten maken kennis met én leren lesgeven in aangepast wintersport


Studenten van het CIOS Sittard en het ROC Mondriaan hebben een dag doorgebracht om het vak leraar aangepast wintersport te ontdekken. Een mooi voorproefje op de niveau 2-opleiding aangepast wintersport. De studenten waren allemaal ervaren skiërs die al eerder een niveau 2- of 3-opleiding hadden afgerond. Deze kennis konden ze nu goed gebruiken om iemand met een fysieke beperking te begeleiden, of in een zitski of met een visuele beperking. Het was nog best spannend voor de studenten, want dat zorgt gelijk voor veel extra verantwoordelijkheid!

Professionele introductie als leraar aangepast wintersport

Al meerdere jaren op rij werken Shos en de onderwijsinstellingen samen. Shos is altijd op zoek naar meer kwalitatief vaardige leraren voor aangepast wintersport. Dit was een mooie manier om studenten die al veel affiniteit en ervaring hebben met lesgeven en wintersport, kennis te laten maken met aangepast wintersport. Ook dit jaar werd het een dag die professioneel was georganiseerd, met een ochtend kennismaking en een middag lesgeven aan een blinde dame en een zitskiër.

Het ochtenddeel: kennismaken met aangepast wintersport

In het eerste dagdeel hebben de studenten zelf ervaren hoe het is om te skiën met een fysieke beperking, zowel in een zitski als met een visuele beperking. Hierbij zetten de studenten brillen op om zelf te voelen dat skiën met een visuele beperking een heel andere ervaring is. Vooraf werd al gezegd door de aanwezige wintersporters met een visuele beperking: “Je mag ons alles vragen.” Dat was heel prettig voor de studenten, die daardoor open en eerlijke vragen stelden.

Het middagdeel: les- en leidinggeven in aangepast wintersport

De middag draaide om lesgeven en begeleiden, een spannend en vol dagdeel bestaande uit vier blokken. Daarbij waren ook twee ervaren wintersporters aanwezig, een zitskiër en een blinde dame, om door de studenten getraind en begeleid te worden. Dit was een uitdagende ervaring voor de studenten, omdat ze plotseling de volledige verantwoordelijkheid kregen. Bovendien maakten de wintersporters het niet gemakkelijk voor de studenten; door expres een beetje tegen te bewegen, moesten de studenten echt hun best doen.

1. Ervaring met slechtziende begeleiding

Bij het begeleiden van een slechtziende dame werd duidelijk hoe belangrijk het is om vooruit te denken en extra goed te communiceren. De studenten moesten heel duidelijk beschrijven wat de skiër moest doen. Dat is anders dan bij een reguliere skiles, waar de studenten de beweging kunnen voordoen en de klant daarmee verbetert. Dit was daarom een geheel nieuwe ervaring voor de studenten. “Dat was het leukst,” zegt opleider Alja.

2. Lesgeven aan de zitskiër

Bij het lesgeven aan een zitskiër leerden de studenten hoe zij de methodiek van het skiën kunnen vertalen naar een zitskiër. De zitskiër maakte expres een aantal bekende fouten, door bijvoorbeeld extra veel rugbelasting te hebben (achterop staan bij een valide skiër). De studenten moesten vervolgens de zitskiër observeren en bedenken: wat zien we, hoe gaan we dat verbeteren bij een skiër en hoe vertalen we dat naar de zitskiër? Daar bedachten ze oefeningen voor en die pasten ze toe op de zitskiër.

3. Lesopbouw voor op één been skiën

In het derde blok schreven de studenten gezamenlijk de methodiek van het skiën op één been uit. De eerste begon met het eerste punt in de methodiek, degene die daarna kwam vulde de voorganger aan, en zo bouwden ze met elkaar een les op.

4. Begeleiding van niet-zelfstandige zitskiër

De studenten moesten in het vierde blok iemand die niet zelfstandig kon zitskiën, helpen om naar beneden te skiën. Hoewel de zitskiër al flink ervaren was, deed hij in deze situatie even alsof hij nog niet zelfstandig kon zitskiën. Zo konden de studenten goed oefenen! “Dit is alsof je met een kinderwagen de heuvel af moet rijden”, vertelt de opleider Alja. En dat is een uitdaging, want de studenten moesten echt werken om dit te laten slagen. Maar met een goede en ontspannen houding en door ronde bochten te skiën, lukte het toch! Mocht het toch misgaan dan kon de zitskiër helpen, maar dit was niet nodig want het lukte alle studenten om de skiër naar beneden te begeleiden!

Leraar aangepast wintersport

Wil jij ook ervaren hoe het is om te werken als leraar aangepast wintersport? Dat kan! Bekijk onze pagina over de niveau 2-opleiding aangepast wintersport. Tijdens deze opleiding kies je een eigen specialisatie, daarom bestaat de opleiding ook uit maatwerk vanuit de stage. Er staan meerdere praktijkdagen op de planning, dus vind jij dit interessant, neem dan contact met ons op en stuur een e-mail naar opleidingen@wintersport.nl.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues